Diederik van Vleuten

Archief

4 maart 2012  
Slotvoorstelling Daar Werd Wat Groots Verricht haalt het 8 uur journaal. 

 

Hele reportage en interview Pauline Broekema met Diederik van Vleuten nu online op  
http://nos.nl/artikel/347865-indie-zo-was-het.html

 

Vanavond (4 maart) besteedt het NOS journaal van 8 uur aandacht aan de laatste voorstelling van Daar Werd Wat Groots Verricht die gisteren plaatsvond in Velsen. In een reportage van Paulien Broekema wordt ingegaan op de betekenis en het belang van de voorstelling voor de Indische gemeenschap. Voorafgaand aan de voorstelling sprak Broekema met Diederik van Vleuten over de opnieuw oplevende belangstelling voor Indië. (Vanavond begint de Indonesië serie van Adriaan van Dis, 20.25 Nederland 2). Na afloop sprak zij met diverse bezoekers over hun indrukken en ervaringen. 

Voor de hele reportage kijk op 

http://nos.nl/artikel/347865-indie-zo-was-het.html of klik HIER

 

28 februari 2012. Een weerzien in Nijmegen

 

Op 3 februari ging het optreden in Nijmegen niet door. Sneeuw gooide roet in het eten. De wegen waren onbegaanbaar. Gelukkig kon ik nog inhalen op de 28e februari. Een datum met een verhaal. Zeventig jaar eerder vond de Japanse invasie van Java plaats. Toen ik er tijdens de voorstelling aan refereerde was het muisstil. Het Nijmeegse publiek kende de geschiedenis. 
Na afloop mocht ik alweer een cirkel rondmaken. Ik haalde een dame naar voren met een mooie band met het verhaal van Jan en Aukje. Op de zwartwitfoto zit ze bij oom Jan voorop de fiets. Toen was ze een meisje van een jaar of drie. Haar naam is Ineke Bodderij. Vanuit het huis van haar ouders Jaap en Doortje Bodderij trouwden Jan en Aukje. De jaren zijn voorbij gegaan en Ineke is er nog. Ze was, samen met haar man Rob en hun kinderen, mijn speciale gast. Een ontroerend moment zoals er deze tournee zo veel te beleven waren. Ik droeg de voorstelling dan ook op aan haar en haar ouders. En ik weet wel zeker dat Jan en Aukje in Nijmegen ergens aanwezig waren.

Photo
Photo
Diederik, Ineke Thurkow-Bodderij en Rob Thurkow, Nijmegen 28 februari 2012

20 februari 2012

 

'Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar', schreef de oude Couperus. Gisteravond passeerde ik zijn standbeeld met die tekst. Na een ouderwets goede maaltijd in Garuda wandelde ik nog even in het donker over het Voorhout, langs de Hofvijver en over het Plein. Uitblazend en nagenietend van een intens optreden in de Haagse Schouwburg. Een hoogtepunt in mijn carrière. Zelden waren de emoties en de warmte van het publiek zo voelbaar. En dan na afloop op datzelfde podium de DVD te mogen uitreiken aan Theo Doorman en Gonne Doorman van den Wall Bake in het bijzijn van hun familie, waarvan een gedeelte uit Engeland was overgekomen om het moment te delen. Om mijn vader naast hen te mogen verwelkomen aan wie ik zoveel te danken heb bij de totstandkoming van Daar Werd Wat Groots Verricht. En aan het slot de prachtige muziek van Theo en Gonne's schoonzoon Eric Vaarzon Morel. 
Op de terugweg reed ik nog even langs de Riouwstraat nummer 70, het huis waar Jan en Aukje aanbelden op de 16e februari 1946, gehuld in Ataka kleren, niet in staat om iets te zeggen. Het huis is er nog, de deur is nog hetzelfde, de straat lijkt nauwelijks veranderd. Een cirkel is rond. In mijn geboortestad is hun verhaal verteld. En met dat verhaal tevens het verhaal van de tienduizenden oom Jannen en tante Aukjes die er het zwijgen toe deden. Om die andere grote schrijver te citeren: 'Het is gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven'. 

 

Dank, opnieuw, Den Haag. Ik zal het nooit vergeten. 

 

 

Diederik 

Photo

Woensdag 15 februari a.s. Diederik van Vleuten en Theo Doorman bij Pauw en Witteman

 

Op woensdag 15 februari zijn Diederik van Vleuten en Theo Doorman te gast bij Pauw en Witteman. Aanleiding voor het gesprek is het verschijnen van de DVD van Daar Werd Wat Groots Verricht op 20 februari a.s. Het tijdstip is niet voor niets gekozen. In februari is het 70 jaar geleden dat Japan de Archipel binnenviel. In de nacht van 28 februari op 1 maart landden de Japanse troepen op Java. Een week later was de capitulatie een feit. Op 27 februari 1942 vond de slag in de Javazee plaats waarbij schout-bij-nacht Karel Doorman, aanvoerder van de Combined Striking Force, het leven verloor. Zijn zoon Theo Doorman zal in deze uitzending stilstaan bij de slag in de Javazee, bij de dood van zijn vader en wat hem persoonlijk overkwam in de dagen na de Slag in de Javazee.

Klik HIER voor het fragment Pauw en Witteman

Photo
Karel Willem Frederick Marie Doorman 1889-1942

26 november 2011

 

Diederik van Vleuten ontvangt eerste Boudewijn Büchprijs

 

 

Diederik van Vleuten heeft vandaag als eerste de Boudewijn Büchprijs gekregen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die het antiquarische boek onder de aandacht van een groot publiek weet te brengen. Van Vleuten kreeg de prijs omdat hij een 'onvermoeibaar pleitbezorger is van het antiquarische boek', aldus de jury bestaande uit Lisa Kuitert, hoogleraar boekgeschiedenis, Ton Kok, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Antiquaren en Maarten Asscher, jurist en directeur van Atheneum.
Van Vleuten kreeg de prijs uitgereikt in Teylers Museum in Haarlem. Daar hield Van Vleuten de eerste Boudewijn Büchlezing over de vormende jaren van James Cook bij de Royal Navy en zijn ontmoeting met Samuel Holland, Nederlands cartograaf in dienst van het Engelse leger, op het strand van Kennington Cove, Cape Breton Island, augusutus 1758. 
Initiatiefnemer van de prijs, antiquaar Piet van Winden, reikte de prijs uit. Hij zei onder meer het volgende:

 

'Vanaf zijn eerste shows is Diederik van Vleuten een onvermoeibaar pleitbezorger voor het antiquarische boek. Of het nu gaat om James Cook of Gerard Reve, in hem klopt een warm hart voor het authentieke materiaal. Niet de zoveelste druk, maar het origineel, desnoods in handschrift. Sinds zijn laatste voorstelling Daar werd wat groots verricht, helemaal gebaseerd op antiquarisch materiaal uit zijn eigen familie weten we dat het hem ook in het bloed zit: Diederik blijkt nazaat van een veilinghouder van het prachtige bedrijf Van Vleuten & Cox te Batavia te zijn. En dat laat hij zien.

In de literatuurwetenschap noemen we een verhaal dat begint met een natuurbeschrijving een ‘Natureingang’. Welnu, Van Vleuten is grootmeester van de ‘Papiereingang’. Waar de gemiddelde conferencier de samenleving een spiegel voorhoudt, in de beste traditie van de hofnar, daar houdt Van Vleuten ons een geschrift of document voor.  . . .
Van Vleuten gooit ons erfgoed in de strijd om te laten zien wat we verkwanselen. Toen hadden we Leonardo, nu hebben we Jokertje. Het materiaal van Van Vleuten is dus niet de samenleving met al zijn aberraties, zoals bij de meeste grappenmakers, zijn materiaal is ons erfgoed. Ons erfgoed biedt ons de enige tastbare schakel met ons verleden en wie beschaving ziet als het op elkaars schouders gaan staan, kan zich voorstellen dat erfgoed ons de basis kan verschaffen om verder vooruit te kijken en te komen. 
Reeds voor dit voortdurende appèl, geschraagd vanuit mijn vroegere vak, verdient Diederik van Vleuten met lof de eerste Boudewijn Büchprijs. 
Maar er is meer. 
Samen met Erik van Muiswinkel maakte Diederik de eerste cabaretvoorstelling ooit die zich geheel in een antiquariaat afspeelt, Antiquariaat Oblomow. Waarmee van Vleuten als de antiquaar voorgoed de wondere wereld van het antiquarische boek ontsloot en binnenbracht in alle huiskamers van Nederland. 
Dames en Heren, het is mij een eer en een onuitsprekelijk genoegen Diederik hierbij, bij wijze van pilot, de allereerste Boudewijn Büchprijs uit te reiken.

 

 

Photo
De Boudewijn Büchprijswinnaar op de trappen van Teylers Museum zaterdag 26 november 2011, exact 233 jaar nadat James Cook de Hawaiï Archipel ontdekte. foto © Klaas Koppe

DVD Daar Werd Wat Groots Verricht in aantocht

 

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de DVD van Daar Werd Wat Groots Verricht. Dat de vraag naar de registratie van het programma zeer groot is blijkt uit de vele mails en brieven die ik daarover mag ontvangen. Ook vanuit het buitenland komen veel verzoeken. De opnamen vonden plaats in mei j.l. in de Kleine Komedie te Amsterdam, onder de bezielende leiding van Berend Boudewijn, die ook al tekende voor de theaterregie. De DVD zal gepresenteerd worden na afloop van de matineevoorstelling op 19 februari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De eerste exemplaren zullen worden uitgereikt aan een paar mensen die een bijzondere band hebben met de geschiedenis zoals verteld in Daar Werd Wat Groots Verricht. De DVD zal verschijnen met een begeleidend boekje waarin de ontstaansgeschiedenis van het programma uit de doeken wordt gedaan en waarin veel bijzondere foto's uit het van Vleuten familiearchief zullen worden opgenomen. 

Photo
Berend Boudewijn en meesterknipper Jan Gitsels aan het werk
Photo
Regisseur Berend Boudewijn buigt zich over het script van Daar Werd Wat Groots Verricht. Editor Jan Gitsels heeft al gezien dat het goed is.
Photo
Kiezen uit drie camerastanden . . .
Photo

12 juli 2011
Leestip: Peter Schumacher - Ogenblikken van Genezing. De gewelddadige dekolonisatie van Indonesië. 


Tijdens de try-outs van mijn programma maakte ik in het Witte Theater in IJmuiden kennis met Peter Schumacher, oud- dagbladjournalist en schrijver van diverse boeken over Indonesië. Hij brak het ijs door mij te wijzen op een paar kleine onjuistheden. 'Niet storend', zei hij, 'maar een doorgewinterde Indië-kenner zou er over kunnen struikelen'. Ik wist meteen dat ik met een man te maken had die meer dan thuis was in de materie. Wij raakten in een correspondentie verwikkeld waar ik van leerde en genoot, en dat doe ik nog steeds. 
Vandaag verschijnt bij uitgeverij van Gennep de tweede druk van Peter Schumacher's Ogenblikken van Genezing, geheel herzien en rijkelijk aangevuld met nieuw materiaal en unieke illustraties. De eerste druk (1996) had ik al in de kast staan. Het boek opende mij op velerlei manieren de ogen. In een sobere maar levendige stijl, die dwingt tot doorlezen, vertelt Schumacher het pijnlijke verhaal van de dekolonisatie van Indonesië en - nieuw in deze tweede druk-  de naweeën van die tijd zoals bijvoorbeeld de komst van de Molukkers naar Nederland en de gijzelingsakties, de kwestie Nieuw-Guinea, de backpay-affaire. Hij put daarbij uit zijn eigen jeugdherinneringen en getuigenissen van anderen. Schumacher brengt nieuwe feiten en ontwikkelingen aan het licht en presenteert dit alles met een fijne neus voor opzienbarende details. Toen ik mij ging verdiepen in het grote verhaal van Indië was Ogenblikken van Genezing een boek dat mij in korte tijd veel duidelijk maakte, niet in de laatste plaats omdat de auteur de Indonesische kant van 'de zaak' verre van onderbelicht laat. Integendeel zou ik willen zeggen. Ik ben geen 'Indië-kenner', laat staan recensent, maar dat belet mij niet dit boek van harte aan te bevelen bij iedereen die zich wil verdiepen in de geschiedenis van de dekolonisatie en de nasleep ervan. Ogenblikken van Genezing is, wat mij betreft, een belangrijk boek.
Bij deze dus: kopen, lezen en doorvertellen. 
Einde leestip. 

Peter Schumacher: Ogenblikken van Genezing. De gewelddadige dekolonisatie van Indonesië. Uitgeverij van Gennep. Vanaf 12 juli in de winkel. 

Photo
Uit het Schumacher familiealbum. Links Opa Edu Schumacher met snor en fiets

11 April 2011  Alphen aan den Rijn 

Op 9 en 10 april stond ik geboekt in Alphen aan de Rijn. Ik arriveerde afgelopen zaterdag rond een uur of 6 in Alphen en hoorde toen pas wat er een paar uur tevoren in de stad was gebeurd. Spelen of niet spelen was de vraag. Het werd wel spelen. Voor al die Alphenaars die er voor gekozen hadden om op die vreselijke dag, en de dag erna, juist wel naar het theater te komen. Daar Werd Wat Groots Verricht gaat mede over mensen die op een verkeerd moment op de verkeerde plaats waren. Wij droegen de voorstellingen in Alphen op aan hen die op de 9e april dat overkwam. Het langdurige warme applaus van het zeer betrokken Alphense publiek was twee voorstellingen voor hen. 
Diederik  


6 Maart 2010

 

Zoetermeer 5 maart 2010. Een man spreekt mij na afloop van de voorstelling aan over wat hij die avond gezien heeft. We drinken een biertje en dan komen de verhalen. Over vroeger, hoe hij als kleine jongen in hetzelfde kamp zat als oom Jan uit Daar Werd Wat Groots Verricht, het 15e Bat. in Bandoeng. Het ene verhaal roept het andere op. 'Het laat je niet los. Dat is het, het laat je niet los'. Zoete herinneringen en pijnlijke wisselen elkaar af. Op mijn beurt kreeg ik zomaar een voorstelling aangeboden. En dan nog een laatste biertje en een warme handdruk.
Ik plaats deze foto - gemaakt door mijn trouwste fans uit Zoetermeer -  omdat het voor mij zo'n geweldige bonus is bij een prachtige toernee. De verhalen van het publiek na afloop. Soms ontmoetingen in levende lijve, vaak aangrijpende getuigenissen per mail en heuse handgeschreven brieven (wanneer krijgt iemand die nog?!). Met deze foto bedank ik iedereen die met zijn of haar verhalen deze reeks van voorstellingen tot een onvergetelijke ervaring maakt.
Ik speel nog tot en met mei. Begin 2012 komt er een extra toernee, omdat uw mond op mond reclame zijn uitwerking niet heeft gemist. Ik zie u weer in de zalen, na afloop, in mijn brievenbus of mailbox. Dank.

Diederik 

Photo
Photo

12 Februari 2010
Paul Kruger in Heerenveen


Soms haalt de werkelijkheid je in. Theaterbezoekers die Daar Werd Wat Groots Verricht hebben gezien zullen zich herinneren dat 'oom' Dick van Vleuten vocht in de Boerenoorlog in Zuid Afrika. Hij hield er een fraai litteken aan over. Hoe groot was de verassing toen ik met technicus Dennis, ter voorbereiding op het optreden in het Posthuis (een van de gezelligste en sfeervolste theaters van Nederland) op zoek ging naar een eetgelegenheid in het centrum van Heerenveen en wij daar grandcafé Paul Kruger aantroffen, genoemd naar de voormalige grote Boerenleider en President van de Zuid Afrikaanse Republiek. In dat uitstekende grandcafé bevinden zich enige manshoge schilderijen met taferelen uit de Boerenoorlog (Oom Dick tweede van rechts). Onnodig te zeggen dat deze koloniale uitspanning in het hart van Friesland onze avond meteen goed maakte, en toen moest het optreden in het Posthuis nog komen. Dank aan het geweldige Friese publiek voor een groots onthaal, dat het beste in mij naar boven haalde. En dank aan de directie van grandcafé Paul Kruger die mij verblijdde met een heus overhemd met de beeltenis van 'Oom' Paul op de achterkant. Nu nog een gelegenheid vinden om het te dragen. Friesland, ik kom snel terug, met of zonder programma. 

Photo
Oom Paul Kruger 1825-1904
Photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 Oktober 
Diederik gastspreker bij Captain Cook Society in Yorkshire.


Van het voormalig Nederlands-Indië naar de 18e eeuw van James Cook lijkt een grote stap en dat was het ook. Zelden binnen een week zulke uitersten beleefd. Op 20 Oktober de première van DWWGV en drie dagen later aantreden in Marton in Cleveland in Yorkshire om de Captain Cook Society toe te spreken over het leven van mijn verre voorvader Samuel Johannes Holland(1729-1801), de 'first surveyor-general of British North-America' die zo'n invloed had op de loopbaan van Cook. Een maal per jaar komt de Cook Society bijeen in Marton, de geboorteplaats van onze held. Het was een meer dan bijzondere ervaring om de leden een uur lang te mogen toespreken. Voorafgaande aan mijn lezing ontving secretaris Alwyn Peel uit handen van voorzitter Cliff Thornton een 'lifetime membership' vanwege zijn jarenlange inzet voor de Cook Society. Alwyn maakte bijgaande foto van 'overseas member 1118', poserend met de wapens van de families van Vleuten en Holland, 23 Oktober 2010, Marton in Cleveland, Yorkshire. En dan nu weer terug naar de vorige eeuw. 

 

Photo

28 Oktober 2010
Daar Werd Wat Groots Verricht juichend ontvangen

 

Op 20 Oktober vond in Velsen de première plaats van DWWGV. De voorstelling is unaniem zeer lovend ontvangen. NRC Handelsblad en De Telegraaf gaven de hoogst mogelijke waardering: vijf sterren. De Volkskrant vier sterren. Ook het Parool en de GPD waren lovend. 
Ik dank vanaf deze plek in het bijzonder het publiek dat al in de aanloop naar de première via brieven en mails liet weten de voorstelling buitengewoon te waarderen. 
DWWGV zal tot en met mei 2011 in het gehele land te zien zijn. 
Klik hier voor de Speellijst.

 

  

Photo

21 september 2010

 

Een nieuwe herfst, een nieuw geluid. Vorige week de aftrap genomen voor het nieuwe seizoen. Op Texel, in theater Klif 12, waar gelukkig alles nog altijd hetzelfde is: laat beginnen, spelen met pauze en geen boot terug. 
En een warm publiek dat niet terugdeinst voor ongevraagde participatie. 'Is het nou allemaal waar gebeurd wat U daar vertelt?' Ja, mevrouw, het is allemaal waar gebeurd, al is dat in een voorstelling niet altijd een sterk argument. U moet me maar geloven, en als U mij niet gelooft blijft het, hoop ik, een goed verhaal. 
Ik verheug mij op de toernee die, na 104 voorstellingen, zal eindigen in mei 2011 in Amsterdam. In de tussentijd zal ik de tekst- en fotopagina's blijven bijwerken. En mocht er nieuws zijn, dan leest U dat als eerste op deze site. Actueler zal het er niet op worden, wel nog rijker. 
En dan nu op naar Voorburg, Maastricht en Oost-Knollendam
Voor diegenen die de voorstelling in de try out fase al zagen: twee dagen geleden, op 19 september om precies te zijn, zouden oom Jan en tante Aukje, helden uit Daar Werd Wat Groots Verricht, hun 'Herenigingsdag' hebben gevierd. Ik moest aan ze denken afgelopen zondag. Twee kleine mensen op de puinhopen van de grote oorlog in Azië. Twee kleine pluisjes op de wind van de geschiedenis, dit jaar 65 jaar en een mensenleven na dato. 
Amor Vincit Omnia. 

 

Diederik  

 

 

Photo
Photo
Sam van Vleuten 1905-1967

2 mei 2010
Oorlogsbeelden Sam van Vleuten Den Haag 1939-1945 nu online

Op uitnodiging van gelauwerd beeldresearcher Gerard Nijssen (Andere Tijden, De Oorlog) was ik vanmiddag te gast in het Verzetsmuseum in Amsterdam voor de 'wereldpremiere' van een nieuwe collectie amateur filmbeelden uit de Tweede Wereldoorlog. 
Deze beelden zijn vanaf vandaag online te bekijken op de website www.oorloginblik.nl

Oorlog in Blik is een initiatief van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS en wordt uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Doel van Oorlog in Blik is om een zo volledig mogelijk overzicht te bieden van alle films en geluidsopnamen uit de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden, inclusief de voorgeschiedenis (vanaf 1933) en de nasleep (tot 1950).
Onder de bijzondere fragmenten bevond zich een kleine film die mijn grootvader Sam van Vleuten - broer van oom Jan uit Daar Werd Wat Groots Verricht- maakte in Den Haag in de periode 1939-1945. Onder meer zijn er unieke beelden te zien van de mobilisatiedagen, de lancering van een V2 raket en een neerstortend brandend Duits vliegtuig. Tot mijn verrassing en ontroering verscheen aan het slot van de film mijn oma Maggie in beeld terwijl zij de vlag uitstak op de 5e mei 1945 aan de Riouwstraat in Den Haag. Met het openbaar maken van deze beelden is een volgende stap gezet in de ontsluiting van het Archief van Vleuten. 

Ik ben Gerard Nijssen bijzonder erkentelijk voor de professionele wijze waarop hij de oude 16mm filmbeelden van mijn grootvader heeft gedigitaliseerd en deze door middel van het waardevolle project Oorlog In Blik onder de aandacht van een groot publiek brengt. 

www.oorloginblik.nl 


 

Photo

5 April 2010
Geen nieuws, goed nieuws

De kop is eraf, de try-out tournee van Daar Werd Wat Groots Verricht is begonnen.
Terug in de kleine zalen en op de vlakke vloeren met een publiek dat bijna op je schoot zit en waar ieder kuchje klinkt als een kanonschot. Terug bij het theater zoals theater ooit bedoeld was, in direct contact met het publiek en napraten in kleine foyeetjes waar de sfeer net iets belangrijker is dan de omzet, in gebouwen (lees: gebouwtjes) met echte mensendeuren in plaats van hydraulische schuifinstallaties, en zonder ingewikkelde plattegronden en 'volg de pijlen' op de vloer. In de tussentijd - we zijn een week en drie voorstellingen onderweg - tekent zich steeds duidelijker af waar het met mijn programma heen gaat. Onder bezielende leiding van regisseur Berend Boudewijn en met de techniek in veilige en professionele handen van Dennis Verhaeg. Moedig voorwaarts op weg naar iets moois. Of daarbij en passant ook iets groots verricht wordt mag U zelf uitmaken. 

Een warme groet vanaf het front. 

Photo
Oude bekenden in Camuz in Leidschendam. Tantje Joyce en oom James, kleine helden uit mijn programma. Tot ons verdriet overleed James niet lang nadat deze foto werd genomen. In liefdevolle herinnering en dank voor alles, James van Hengst
Photo
Repetities in Hoofddorp. Berend Boudewijn stelt voor de tekst in te korten. Diederik vraag zich af waar dan wel.
Photo
Berend Boudewijn hoort tot zijn tevredenheid dat er inderdaad tekst is ingekort. Een dag later zal er nieuwe tekst bij komen. Etcetera ad infinitum.
Photo
Logon

© 2009 Diederik van Vleuten