Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten: Nieuws

Photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het leven bestaat niet alleen uit theater, schrijven en presenteren. Op 20 oktober aanstaande geeft Diederik binnen het kader van zijn opleiding bij Art of Living Nederland een introductieworkshop voor de cursus Art of Breathing. Plaats van handeling Den Bosch. 

Voor verdere info zie https://www.artofliving.org/nl-nl/workshop

Photo
Diederik introduceert Sri Sri Ravi Shankar in Amsterdam juni 2018
Photo

Diederik in DWDD Summerschool 4 juli NPO 1, 21.40

 

Op 4 juli geeft Diederik in DWDD Summerschool een college over de grote ontdekkingsreiziger James Cook (1728-1779) en zijn reis om de wereld met de Endeavour. Een half uur durend college over moed, durf, nieuwsgierigheid, wetenschap, politiek, scheurbuik, astronomie en geografie. Over de eerste ontmoetingen met de Tahitianen, Maori's en Aboriginals. Het fascinerende verhaal van een kleine honderd man in een klein schip, aangewezen op elkaar, een reis om de wereld en het blindelingse vertrouwen in een man, een boerenzoon uit Yorkshire die het zou schoppen tot Fellow of The Royal Society. Welkom in de 18e eeuw.

 

4 juli NPO 1, 21.40

DVD DAAR WERD WAT GROOTS VERRICHT UITVERKOCHT.
Drie solo's binnen afzienbare tijd online. 

 

Tot onze spijt is de DVD van Daar Werd Wat Groots Verricht uitverkocht. De DVD zal niet meer gedrukt worden. Bunker Theaterzaken zal binnen afzienbare tijd de drie soloprogramma's Daar Werd Wat Groots Verricht, Buiten Schot en Mijn nachten met Churchill online aanbieden, gratis dan wel tegen een kleine vergoeding. Wij houden u via deze site op de hoogte. 

 

 

 

Photo

Diederik spreekt op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam

 

Op 4 mei aanstaande zal Diederik, voorafgaande aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam, in de Nieuwe Kerk te Amsterdam de jaarlijkse 4 mei voordracht houden. De NOS doet live verslag. 
Klik hier voor het officiële bericht.

Photo

 

 

 

 

 

Laatste nieuws: DIEDERIK EN DA VINCI documentaire reeks

 

Vanaf vrijdag 1 februari 6 weken lang om 21.10 op NPO 2

 

Vijfhonderd jaar na zijn dood maakt Diederik een reis in de voetsporen van Leonardo da Vinci. Wie was hij, wat dreef hem, wat kunnen we nu nog van hem leren?  

Klik HIER voor de trailer en verdere informatie

 

 

 

 

 

 

Photo

 

 

Buiten Schot opnieuw op televisie/ Diederik bij OVT VPRO/ Boekentoernee 

 

Zondag 11 november aanstaande wordt Diederik's tweede solo Buiten Schot opnieuw uitgezonden. Dit in het kader van de honderdjarige herdenking van de Wapenstilstand van 11 november 1918 waarmee er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. NPO 2 om 19.55.  
Eerder op de dag is Diederik samen met onder meer Geert Mak te gast in VPRO's OVT om te praten over de Eerste Wereldoorlog. Radio 1 tussen 10 en 12 uur. 


Boekentoernee  Daar Werd Wat Groots Verricht in november en december


13 december  boekhandel Los te Bussum

 

 

 


Photo

 

 

16 augustus Diederik te gast in Moby Dick

 

Op 16 augustus was Diederik te gast in Moby Dick, het boekenprogramma van Matthijs van Nieuwkerk. Hij praat over Asterix, Tolkien, Gerard Reve en het werk van Sri Sri Ravi Shankar. Klik HIER om de uitzending terug te kijken. 

 

Meer weten of Sri Sri Ravi Shankar en zijn The Art of Living? Klik HIER voor Sri Sri's officiële website. Klik HIER voor de website van Art of Living Nederland.

Photo
Diederik introduceert Sri Sri Ravi Shankar in Amsterdam juni 2018
Photo

12 juli Diederik over pianist Louis van Dijk in Recht van Spreken

 

Op 12 juli zond omroep Max in de serie Recht van Spreken een portret uit van de legendarische pianist Louis van Dijk. Diederik was een van de gasten. Klik HIER om de uitzending terug te zien. 

Photo
Louis van Dijk, Diederik, Cor Bakker theater Orpheus Apeldoorn april 2015

 

 

 

24 mei 2018  Kleine Komedie eert Diederik voor zijn soloprogramma's

 

Na afloop van de eerste van de acht voorstellingen van Nog Nooit Vertoond in de Kleine Komedie kreeg Diederik uit handen van directrice Vivienne Ypma het Zilveren Raampje opgespeld. Een verraste en ontroerde Van Vleuten dankte op zijn beurt Vivienne Ypma en alle medewerkers van de Kleine Komedie voor dertig jaar vriendschap en vertrouwen.
"Toen ik vorig jaar mijn toernee van Mijn Nachten met Churchill om gezondheidsredenen moest afbreken en ook mijn plannen voor 2018 uitstelde stonden er acht voorstellingen in de Komedie geboekt. Vivienne liet ze staan en wilde van geen annuleren weten. Je komt gewoon, zei ze, en zo niet dan vinden we tegen die tijd wel een passende vervanger. Dat ik hier sta, dát is vriendschap en vertrouwen. Dat vergeet ik nooit meer" aldus Van Vleuten. 

Photo
Photo

Daar Werd Wat Groots Verricht -
Tweede druk nu verkrijgbaar 

 

Diederik signeert 

Diverse data in november 2018. Details volgen

Diederik over Daar Werd Wat Groots Verricht - Het Boek - in DWDD 9 maart  Klik HIER

 

Diederik in Kunststof in gesprek met Petra Possel 15 maart. Klik HIER

 

 

 

 

"Wij zijn maar holle vaten waar de wereldgeschiedenis doorheen spoelt"
    
Etty Hillesum 

 

 

Precies tien jaar geleden kreeg Diederik van Vleuten van zijn vader het Indische familiearchief overhandigd. Zeven dozen vol brieven, documenten, dagboeken en fotoalbums waarin het verhaal wordt verteld van drie generaties Van Vleuten in de Oost.
In dat archief bevonden zich ook de memoires van Diederiks oudoom Jan.
In bijna 700 pagina’s deed hij, met een scherp oog voor detail, verslag van de grote veranderingen die zich tijdens zijn leven in de wereld voltrokken en die als een waterval over hem en zijn generatie heen kwamen. Het is het persoonlijke verhaal van een kindertijd op Java, een jeugd in Nederland, een opleiding in Zuid-Afrika en in 1930 de terugkeer naar Indië. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakt Jan aan den lijve het historische drama mee van de Japanse bezetting van de archipel, de daaropvolgende politionele acties en het onafwendbare afscheid van Nederlands-Indië.

In Daar werd wat groots verricht, dat als ondertitel ‘De overdracht van een Indisch familiearchief’ zou kunnen dragen, vertelt Diederik van Vleuten over het leven van zijn oudoom, die zijn memoires niet schreef omdat hij zichzelf zo belangrijk vond maar besefte dat hij in een buitengewoon belangrijke tijd had geleefd. Gebruikmakend van het ongekend rijke fotomateriaal uit het archief plaatst hij de lotgevallen van zijn familie tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van Nederland en de ondergang van diens koloniale imperium in Zuidoost-Azië.


Photo

Nog Nooit Vertoond  

Periode mei-begin juni 2018

 

Een beeldreis door een familiearchief door een meesterverteller en zijn toverlantaarn.

Diederik van Vleuten maakte drie solovoorstellingen waarin hij zijn familiegeschiedenis tegen het licht hield van de grote geschiedenis. 
De Van Vleutens en Nederlands-Indië, de Eerste Wereldoorlog en Winston Churchill.
Een drieluik van unieke vertelkunst. Geestig en boeiend, ontroerend en confronterend. En zeer gewaardeerd bij publiek en pers. 


In 2018 viert Diederik zijn debuut als schrijver met Daar Werd Wat Groots Verricht, een rijk geïllustreerd boek over het Indische archief van zijn familie. Want er is zoveel nog niet verteld en vooral: nog nooit vertoond. Wat zou er gebeuren als hij die enorme schat aan oude foto's voor een keer in het theater zou presenteren? Als hij zijn publiek anno 2018 een verdwenen wereld zou voortoveren van tropenhelmen en telegrammen, chaperonnes en schipbreuken. 
Wat er dan gebeurt moet u zelf komen bekijken. Wacht u niet te lang met reserveren want de voorstelling is maar een kleine anderhalve maand te zien! 
Een groot scherm, een stoel, een glaasje water. Misschien zelfs een piano. Een meesterverteller en zijn toverlantaarn. De afsluiting van een historisch drieluik. Dát is Nog Nooit Vertoond. 
Nog een keer terug naar vroeger en dan, in 2019: Moedig Voorwaarts!

 

LET OP: Nog Nooit Vertoond is alleen te zien in een beperkt aantal theaters in de periode mei-begin juni

Voor de SPEELLIJST klik HIER

 

Tekst en spel: Diederik van Vleuten
Regie: Berend Boudewijn

Photo

 

 

 

Diederik met Mike Boddé in Podium Witteman

 

Zondag 29 oktober j.l. was Diederik te gast in Podium Witteman. Op uitnodiging van Mike Boddé. Een gesprek over hun eerste ontmoeting, gedeelde voorkeuren, muzikale helden en vooral over Steve Reich. Diederik en Mike vertolken een ingekorte versie van Piano Phase van Reich, een compositie die 50 jaar geleden werd geschreven en aan de basis stond van Reich's latere meesterwerken. Een muzikale vriendschap in een notendop. 

 

Klik HIER om de uitzending - in zijn geheel zeer de moeite waard- terug te zien

Mijn nachten met Churchill op televisie


Op 4 juni aanstaande zal de televisieregistratie van Mijn nachten met Churchill te zien zijn op NPO 2, aanvang 22.10. Traditiegetrouw tekent Berend Boudewijn voor de televisieregie, Dennis Verhaeg voor de techniek en Bunker Theaterzaken voor de productie. Klik HIER om de uitzending terug te zien. Dit is mogelijk tot 15 juni.

Photo
foto © Katinka Krijgsman
Photo
Photo

 

 

Operatie Oopjen in het Rijksmuseum

 

Hier lijkt een nieuw theaterprogramma in de maak. Op 13 september 2016 was de familie Van Vleuten met partners te gast in het Rijksmuseum om zich onder toeziend oog van directeur Taco Dibbits te laten vereeuwigen bij Rembrandt's portret van Oopjen Coppit. Ik zal u de genealogische verbanden op deze pagina besparen maar Oopjen kijkt hier tevreden neer op haar nakomelingen vele generaties later.  Voor diegenen die Mijn Nachten Met Churchill reeds bezochten: 7e van links mijn vader Ron van Vleuten, de beste Churchill imitator boven het Noordzeekanaal, uw verteller staat 11e van links, 2e van rechts vinden wij tante Wil, kleindochter van de legendarische oom Dick uit de Boerenoorlog, 3e van rechts mijn broer Peter.

Photo
Photo
Gespot door Jack Spijkerman mei 2016. Mocht u deze bus tegenkomen probeert u de bestuurder dan met lichtsignalen op andere gedachten te brengen
Photo
Levensschets van Cees Fasseur. Verschijnt in april bij uitgeverij Balans.

In herinnering Cees Fasseur

Balikpapan, voormalig Nederlands-Indië, 11 december 1938 – Leiden, 13 maart 2016

 

Zondag 13 maart jl. vernam ik dat Cees Fasseur plotseling is overleden. Het nieuws overrompelde mij en stemt me verdrietig.
Ik leerde Cees in 2011 kennen. Ik had hem uitgenodigd een voorstelling van Daar Werd Wat Groots Verricht bij te wonen, benieuwd als ik was naar het oordeel van een historicus en Indië kenner van zijn statuur. Onnodig te zeggen dat ik niet vrij van zenuwen was toen ik hem na afloop van mijn voorstelling voor het eerst de hand schudde. Tot mijn opluchting en niet geringe trots vond Daar Werd Wat Groots Verricht meer dan genade in zijn ogen. Het werd het begin van wat ik voorzichtig een vriendschap zou willen noemen.
Cees nodigde me "bij wijze van tegenprestatie" uit voor een lunch op Sociëteit De Witte in Den Haag. Voorafgaande aan onze afspraak waarschuwde hij mij per mail.
"Het is de gewoonte aldaar correct gekleed te verschijnen. Een jasje en een dasje wordt op prijs gesteld. Maar als wij ons bedenken hoe onze voorouders in Indië zich dienden te kleden bij officiële en minder officiële gelegenheden komen wij er met de kledingvoorschriften van De Witte nog genadig vanaf".
Die zin zette de toon van onze eerste lunchafspraak. Het zou de toon blijven van de bijeenkomsten die nog zouden volgen.

Ik leerde Cees al snel kennen als een bijzonder erudiete en scherpzinnige man. Dat hoeft niet te verbazen. Wie zich in zijn werk verdiept zal hetzelfde ervaren. Voeg daarbij zijn vlotte pen en fijne oog voor bizarre en vooral geestige details en men kan zich voorstellen dat een ontmoeting met Cees Fasseur allesbehalve saai is. Hij stak zijn mening bepaald niet onder stoelen of banken en nam graag het voortouw in de gesprekken.  
Maar het meest genoot ik van zijn enorme gevoel voor humor. Hij kreeg me geregeld niet zuinig aan het lachen. Dikwijls zat ik met tranen in mijn ogen boven voor- hoofd- of nagerecht.

Cees hield ervan om mensen van diverse pluimage bijeen te brengen. Zodoende leerde ik op diezelfde genoeglijke eerste middag in Den Haag Liesbeth Dolk kennen, de biografe van Carel Jan Schneider, alias de schrijver met Indische wortels F. Springer. Het klikte tussen ons drieën. We doopten ons kleine gezelschap dan ook al gauw om tot onze Haagse kumpulan en beloofden elkaar om tenminste twee keer per jaar in deze constellatie, al dan niet aangevuld met een vierde disgenoot, bijeen te komen.
Ik kreeg altijd weer energie van onze gesprekken die, behalve over ons werk, ook over het volle leven gingen. We leerden elkaar kennen op uiteenlopende terreinen. Wat me vanaf het begin af trof én ontroerde was Cees' oprechte belangstelling voor mijn theaterwerk. Nu ik de e-mails die we in de afgelopen vijf jaar uitwisselden teruglees voel ik zijn overlijden ook in dat opzicht als een verlies. Hij was begaan met mijn werk, leefde mee tijdens de voorbereidingen voor nieuwe programma's en deinsde er niet voor terug mij van adviezen te voorzien, boektitels aan te raden of boeken uit zijn eigen bibliotheek zomaar te schenken.
Een klein citaat uit een mail van september vorig jaar, toen ik werkte aan
Mijn Nachten Met Churchill.

 

Mocht ik je nog ergens mee van dienst kunnen zijn, dan zal ik dat graag doen. Naarmate ik er langer over nadenk, misschien zijn de geesten door 5 jaar voorstellingen van Soldaat van Oranje in Valkenburg rijp gemaakt voor een satirisch-nostalgische terugblik op onze gewezen landsvrouwe Wilhelmina met haar soms krasse opmerkingen over ministers en politici. Daarin deed zij voor Winston niet onder!

 

De eerste regels van diezelfde mail treffen me vandaag des te meer:

 

De datum van 30 mei 2016 in de Koninklijke Schouwburg staat genoteerd. Mijn dank daarvoor en bij leven en welzijn natuurlijk, niet van jou maar van mij.
Het is toevallig ook nog onze trouwdag.

 

Ik zal nooit weten wat Cees van Mijn Nachten Met Churchill zou hebben gevonden. Ook dat voelt als een gemis vandaag. Het stemt dankbaar dat hij na zijn meesterlijke Gerbrandy biografie het verhaal van zijn eigen leven op de valreep nog heeft kunnen voltooien. De drukproeven van Dubbelspoor lagen op zijn bureau voor een laatste correctie. Ook die proeve van bekwaamheid was onderwerp van gesprek tijdens onze, wat nu blijkt, laatste lunch.
"Ik schrijf het vooral ook voor mijn kleinkinderen" zei hij. 

 

Over leven en werk van Cees Fasseur zal de komende dagen ongetwijfeld veel gezegd en geschreven worden. Laat ik hier volstaan met het in herinnering roepen van een vriendschap die wat mij betreft veel te kort heeft geduurd. Ik heb van ieder moment genoten. Vanaf vandaag is onze inspirerende Haagse kumpulan helaas een zeer dierbare herinnering geworden.
Ik voel zijn heengaan als een intens verlies. Ik zal op 30 mei in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn ontbreken voelen en de voorstelling aan hem opdragen.


Ik gedenk Cees Fasseur in groot respect, maar vooral met gevoelens van warme vriendschap en affectie.

 

Rust zacht Cees. Dank voor alles.

 

Diederik van Vleuten

14 maart 2016

Photo
Cees Fasseur en echtgenote Josine tijdens de nazit van Buiten Schot in de Leidse Schouwburg 2014. Foto Hans Kleijn.
Photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toernee Mijn Nachten Met Churchill van start

 

Klik HIER voor de speellijst

Photo
Enschede 9 februari

 

 

 

 

18 oktober 2015. Diederik speelt op het Geschiedenis Festival te Haarlem

 

Op 18 oktober speelt Diederik op het Geschiedenis Festival in de Philharmonie in Haarlem gedeelten uit zijn nieuwe programma Mijn Nachten Met Churchill, dat vanaf januari in de theaters te zien zal zijn. (Exacte tijdstip optreden volgt z.s.m.)
Het festival wordt georganiseerd door het Historisch Nieuwsblad in het kader van de Maand van de Geschiedenis en duurt van 9.00 tot 21.00. Onder de vele sprekers Ad van Liempt, Annejet van der Zijl, Joris Voorhoeve, Herman Pleij, Nelleke Noordervliet, Redmond O' Hanlon, Henk Wessling en, last but not least, historicus par excellence Ian Kershaw.  HIER voor kaarten en verdere informatie.

 

 


Photo

Diederik houdt Koen Koch lezing 2015 op 24 september in Nijmegen

 

Sinds 10 jaar organiseert de Nijmeegse organisatie Vlaams Cultureel Kwartier een lezingenreeks over de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. Traditiegetrouw werd de eerste lezing altijd verzorgd door de Leidse politicoloog en Eerste Wereldoorlog-kenner prof.dr. Koen Koch. Na zijn overlijden begin 2012 is daarom besloten die openingslezing om te dopen in de Koen Koch-lezing en haar te laten houden door iemand die Koen Koch persoonlijk heeft gekend of anderszins schatplichtig aan hem is geweest. Tot die laatste catagorie hoort Diederik. De lezing wordt gehouden op 24 september in de bibliotheek De Mariënburg. Nadere informatie (aanvangstijd/kaartverkoop) volgt.
Klik HIER voor het In Memoriam dat Diederik schreef na het overlijden van Koen Koch. 

 

Photo

DIEDERIK OVER CHURCHILL IN EDE

 

Op 18 juni zal Diederik in de Frisokazerne in Ede - historisch erfgoed bij uitstek - twee maal optreden op de avond Feest op de Kazerne, een avondvullend programma met muziek, theater en diner. Het optreden staat in het teken van Winston Churchill, onderwerp van het soloprogramma waarmee Diederik vanaf januari 2016 gaat toeren.
Voor verdere informatie klik HIER 

Photo

Diederik spreker op Anna Enquist middag in Amsterdam

 

Op zondag 24 mei is Diederik gastspreker op een middag over de poëzie van Anna Enquist.
Locatie: De Nieuwe Liefde in Amsterdam. 
Voor meer informatie klik HIER 

 

 

 

 

VANAF JANUARI 2016

 

Mijn nachten met Churchill 

 

I am prepared to meet my Maker. Whether my Maker is prepared for the great ordeal of meeting me is another matter.


Winston Churchill

 

Voor de speellijst klik HIER. Let op: Voor de meeste theaters start de verkoop rond half mei. Houd dus de website van het theater bij u in buurt in de gaten. 

 

 


Photo
foto © Katinka Krijgsman 2015
Photo
Koen de Graeve, Kim van Kooten, Nicole van Kilsdonk, Hanna Obbeek, Lizzy van Vleuten en Lies Visschedijk op de rode loper, 12 januari 2015 in Amsterdam

 

 

 

12- 1- 2015  Filmdebuut Lizzy van Vleuten

 

Hoe trots mag een vader zijn? Apetrots. Gisteren maakte dochter Lizzy van Vleuten haar filmdebuut in Onder het Hart van Nicole van Kilsdonk. Een prachtige aangrijpende film naar een scenario van Peer Wittenbols met Kim van Kooten en Koen de Graeve in de hoofdrol. Klik hier voor de trailer en achtergrond informatie. Maar nog beter: ga kijken! 

Photo
Lizzy van Vleuten en Kim van Kooten

DVD Daar Werd Wat Groots Verricht op verzoek van de Indische gemeenschap over de grens vanaf heden ook met Engelse ondertiteling leverbaar.

 

Voor meer informatie klik HIER

 

 

 

 

DVD BUITEN SCHOT GEPRESENTEERD  

 

In een uitverkochte Kleine Komedie is zondag 9 november j.l. de DVD van Buiten Schot gepresenteerd. Een en ander vond plaats direct na afloop van de Grote Oorlog, de voorstelling waarmee Diederik samen met Ivo Janssen deze maand langs de Nederlandse theaters reist.
Het eerst exemplaar was bestemd voor Paul Moeyes, schrijver van het boek Buiten Schot, het standaardwerk over Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Diederik ontleende de titel van zijn tweede soloprogramma aan dit boek. De presentatie van het eerste exemplaar aan Paul Moeyes betrof een wederdienst. Eerder dit jaar had Diederik uit handen van Paul al het eerste exemplaar van de derde druk van Paul's meesterwerk mogen ontvangen. Zo houdt men de bal in de ploeg. Omdat er geen fotograaf aanwezig was reikte het publiek van de Kleine Komedie via smartphones de helpende hand. Dank Aline Visser voor deze foto. De DVD inclusief een 60 pagina's tellend prachtboekje vol achtergronden bij het theaterprogramma alsmede de liedteksten is vanaf heden te bestellen bij Bunker Theaterzaken (klik hier) en vanaf 18 november bij www.bol.com (klik hier). Hou de komende dagen ook de DVD pagina van deze website in de gaten. 

Photo
Photo
Ivo Janssen en Diederik van Vleuten. De Grote Oorlog. November 2014

- DIEDERIK SAMEN MET MEESTERPIANIST IVO JANSSEN IN

DE GROTE OORLOG  

Een unieke reis in woord, beeld en klank langs het oude front van '14-'18 . 

 

 

In de aanloop naar de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog speelde Diederik van Vleuten tot 15 mei zijn soloprogramma Buiten Schot over de Grote Oorlog en het kleine Nederland. Een sterrenregen in de pers, uitverkochte zalen, een prachtige TV registratie en de prestigieuze Prijs van de Kritiek waren het gevolg.
Maar wat lag er nog veel prachtig materiaal op de plank. Daarom trekt Diederik rond Wapenstilstandsdag (11 november) opnieuw ten strijde, maar nu vergezeld door niemand minder dan Ivo Janssen. Een nieuw duo beleeft zijn vuurdoop.


De meesterverteller en de meesterpianist gidsen u in woord, klank en beeld door de jaren '14-'18. Diederik vertelt over zijn reizen langs het oude front van 1914-1918. Een confronterende en ontroerende pelgrimage. Voor het eerst treedt hij naar buiten met de vele foto's die hij maakte op plaatsen van herinnering in Ieper, Arras, de Somme, de Argonne, Verdun. Ivo Janssen spreekt door middel van zijn prachtige pianospel en brengt de opwindende en hartverscheurende muziek van het begin van de twintigste eeuw tot leven: Bartok, Hindemith, Ravel, Prokofiev, Schulhoff..er komt heel veel langs. 

Noem De Grote Oorlog een reisverhaal, noem het een live documentaire, noem het voor ons part Buiten Schot 'the very extended version'. Noem het wat u wilt, maar mis het niet.

De Grote Oorlog zou aanvankelijk alleen te zien zijn in de Kleine Komedie in Amsterdam, maar wegens grote belangstelling zijn er nog een aantal voorstellingen bijgeboekt. Klik HIER voor de speellijst. 

- BUITEN SCHOT 9 JUNI OP TELEVISIE

 

Op 27 en 28 april vond in de Kleine Komedie in Amsterdam de televisieregistratie plaats van Buiten Schot. Op 9 juni zal het theaterprogramma integraal op Nederland II worden uitgezonden. Aanvang 20.25 NPO 2. De televisieregie is in handen van Berend Boudewijn.

- Speellijsten De Grote Oorlog en Daar Werd Wat Groots Verricht seizoen 2014-2015 nu online.
Klik HIER

Photo

- Daar Werd Wat Groots Verricht vanaf maart 2015 opnieuw in het theater.

 

Speellijst in mei online

 

In het voorjaar van 2015 zal Daar Werd Wat Groots Verricht opnieuw te zien zijn.
Drie jaar na de laatste voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zal Diederik wederom een toernee langs een groot aantal theaters maken om te vertellen over het leven van zijn oudoom Jan in het voormalige Nederlands-Indië. De nieuwe toernee wordt gespeeld op verzoek van publiek en theaterdirecteuren. Heel veel mensen die Buiten Schot zagen betreuren het dat ze Daar Werd Wat Groots Verricht indertijd hebben gemist of alleen kennen van DVD. Met genoegen en gepaste trots brengt Bunker Theaterzaken vanaf maart 2015 de reprise in een groot aantal theaters. 

Photo

VOORVERKOOP REPRISE DAAR WERD WAT GROOTS VERRICHT IN DEN HAAG EN VELSEN BEGONNEN. 

 

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en in Schouwburg Velsen is de voorverkoop van de reprisetoernee van Daar Werd Wat Groots Verricht begonnen. Wees er op tijd bij. Klik op de links om uw kaarten te reserveren.

 

 

 

 

Photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diederik presenteert documentaire Nederland in de Eerste Wereldoorlog, zaterdag 5 april, 20.20 Ned 2. Klik HIER om de documentaire terug te zien 

 

Op woensdag 2 april een gesprek hierover bij Pauw en Witteman, Ned 1 23.00. Klik HIER om het fragment terug te zien.

 

14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Voorafgaand aan de achtdelige internationale serie produceren VPRO en NTR een aflevering over ons land tijdens de Eerste Wereldoorlog. Diederik van Vleuten presenteert deze documentaire over de praktijk van de Nederlandse neutraliteit. Over de vier jaar lange mobilisatie van ons leger, over een miljoen Belgen die in 1914 naar ons land vluchtten en moesten worden ondergebracht, over Rotterdam dat een broeinest van spionnen werd, over de lucratieve smokkel in het begin en de voedseldistributie en armoede aan het eind.



Photo
Bestel nu uw eigen exemplaar. Klik op de link in de bijgaande tekst

DIEDERIK ONTVANGT EERSTE EXEMPLAAR BUITEN SCHOT 

 

Zondag 30 maart ontving Diederik in Huis Doorn, voormalig onderkomen van keizer Wilhelm II, uit handen van auteur Paul Moeyes het eerste exemplaar van de derde geheel herziene en zeer uitgebreide druk van Buiten Schot, Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij het schrijven van mijn programma was het standaardwerk van Paul meer dan eens mijn zeer betrouwbare gids. Toen ik Paul beleefd vroeg of ik de titel van zijn meesterwerk mocht 'adopteren' voor mijn programma sprak hij de historische woorden 'Ik hoop dat jouw programma zo'n succes wordt dat men mij zal verdenken dat ik de titel van mijn boek van jou gejat heb in plaats van andersom'. 

Dank Paul, voor deze geweldige eer. Als de DVD van mijn Buiten Schot na de zomer verschijnt weet ik wel iemand voor het eerste exemplaar. 

Photo
Paul Moeyes en Diederik, Huis Doorn 30 maart 2014

EXTRA VOORSTELLING BUITEN SCHOT KONINKLIJKE SCHOUWBURG DEN HAAG

 

Wegens grote belangstelling is er op 5 mei een extra voorstelling van Buiten Schot bijgeboekt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Klik HIER voor kaarten. 

Photo

Diederik zondag 23 februari in Het Vermoeden in gesprek met Annemiek Schrijver 

 

Zondag 23 februari praat  Annemiek Schrijver met Diederik in Het Vermoeden over zijn solo carrière, over de zin van herdenken en over een verlies dat plaatsvond in zijn leven.
IKON Ned 2 om 11.30, herhaling op zondag 1 maart. Klik HIER om de uitzending terug te zien. 

NIEUW: EEN KEUZE UIT DE VELE REACTIES OP BUITEN SCHOT. KLIK HIER 

 

 

 

 

 

Photo

DVD BUITEN SCHOT IN AANTOCHT

 

Op 27 en 28 april zullen in de Kleine Komedie in Amsterdam de opnames plaatsvinden voor de DVD van Buiten Schot. Evenals bij Daar Werd Wat Groots Verricht zal de regie in handen zijn van Berend Boudewijn. En als we het toch over tradities hebben: ook deze DVD zal vergezeld gaan van een prachtig boekwerkje met achtergrondinformatie over de voorstelling en een keuze uit de mooiste foto's die Diederik maakte tijdens zijn vele tochten langs de schuldige velden van Vlaanderen en Noord-Frankrijk. De DVD zal in het najaar van 2014 worden uitgebracht. Wij houden U via deze site uiteraard op de hoogte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo

PRIJS VAN DE KRITIEK 2013 voor Diederik van Vleuten

 

 

Diederik heeft zaterdag 28 september de Prijs van de Kritiek 2013 in ontvangst genomen, de prijs voor een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Nederland. Tijdens een feestelijke ceremonie in De Goudse Schouwburg overhandigde voorzitter Kester Freriks uit naam van De Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) de bijbehorende sculptuur van beeldend kunstenaar Michiel Jansen aan Diederik.
 
De motivatie van de KNT: 
‘Al vele jaren is Diederik van Vleuten een vaste waarde op de Nederlandse podia. In de periode 1997-2009 vormde hij samen met Erik van Muiswinkel een duo dat tot de absolute cabarettop behoorde, dankzij de taalvirtuositeit, de muzikaliteit en de slimme manier waarop de actualiteit werd becommentarieerd.

Eind 2009 hield dit tweemanschap op te bestaan en moest Van Vleuten de bakens verzetten. Wat een stille afgang in de coulissen had kunnen worden, draaide uit op een grandioze (her)uitvinding van zijn eigen theaterpersoonlijkheid.

Met zijn soloprogramma Daar Werd Wat Groots Verricht creëerde hij een compleet nieuw theatergenre. Hij vertelt hierin op lichtvoetige en hoogstpersoonlijke wijze een geschiedenisles over de koloniale geschiedenis in het algemeen en in het bijzonder die van ‘ons Indië'. De voorstelling had een grote impact op mensen met een koloniaal verleden, maar ook de doorsnee-bezoeker werd getroffen door Van Vleutens soepele, losse en toch zo indringende vertelling. 

In Buiten Schot, zijn tweede solo, zet hij die lijn voort. Ditmaal richt hij de spotlights op de Eerste Wereldoorlog. Opnieuw slaagt hij er glansrijk in een persoonlijke familiegeschiedenis subtiel te verweven met de grote geschiedenis. Van Vleuten weet als geen ander het grote wereldleed terug te brengen tot de menselijke maat en zodoende zijn publiek te vermaken én te raken. Dat is een talent dat weinigen gegeven is. 

Het is om die reden dat de Kring van Nederlandse Theatercritici met volle overtuiging Diederik van Vleuten heeft aangewezen als de winnaar van de Prijs van de Kritiek 2013.' 

 

Photo
paperback editie 2005
Photo
gebonden editie 2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De titel van mijn huidige programma is ontleend aan het uitmuntende boek Buiten Schot, Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog (Arbeiderspers 2001) van Paul Moeyes, het standaardwerk over de jaren '14-'18 in Nederland. Dit boek was bij het schrijven meer dan eens een inspirerende gids. In 2005 verscheen bij de Arbeiderspers een nieuwe paperbackuitgave. 
In 2014 zal een nieuwe herziene en uitgebreide editie van Buiten Schot bij de Arbeiderpers verschijnen. 

Logon

© 2009 Diederik van Vleuten