De band The Royal Dutch Scam, onder leiding van zanger Lo van Gorp, slaagt erin om de legendarische perfectie van de studio-albums van Steely Dan live te reproduceren. Deze band, bestaande uit de crème de la crème van sessiemuzikanten, overtuigt zelfs de meest kritische fans.
Steely Dan had in de jaren zeventig grote hits met Do it again, Rikki don’t lose that number, Reelin in the years en Hey Nineteen.
In theaterman en muzikant Diederik van Vleuten vond de band de perfecte compagnon om het theater in te gaan.
Celebrating the music of Steely Dan is een fascinerende zoektocht langs de beste songs van Donald Fagen en Walter Becker, de twee grootste antihelden uit de popgeschiedenis. Welke betekenis gaat er schuil achter de teksten? Hoe is deze muziek gemaakt? Het wordt een avond vol zwarte humor, literatuur, drugs and rock & roll. Een ontdekkingsreis vol bizarre verhalen en hilarische anekdotes. Maar vooral van heel veel schitterende muziek op het hoogste niveau.
5 juni Tivoli/Vredenburg Utrecht. Aanvang 20.15.
Bestel via deze link je kaarten
In het najaar van ‘25 en het voorjaar van ‘26 gaan The Royal Dutch Scam en Diederik op tournee met Do it again. The best of Steely Dan. Speellijst volgt.
foto’s Royal Dutch Scam © Carla Gorter
LAATSTE NIEUWS
Bouwjaar 61 en Moedig Voorwaarts
voorjaar 2025 online
PLANNEN VOOR 2025
Op 19 december ‘24 speelde ik mijn laatste voorstelling van Bouwjaar ‘61. Daarmee kwam er een einde aan een tournee die begon in september 2023. Mijn vijfde solo werd bijzonder goed ontvangen door publiek en pers. Dat stemt mij dankbaar.
Op dit moment heb ik nog geen plannen voor een nieuw theaterprogramma. Het is tijd om even afstand te nemen. Tijd die ik nodig heb om te onderzoeken welke theaterwegen er nog voor mij open liggen. Doorgaan op dezelfde mooie weg of nog een nieuwe afslag nemen? Ik ga er in alle rust over nadenken.
Dat betekent dat ik in 2025 niet als solist op de planken sta. Dat zal op zijn vroegst pas in 2026 weer het geval zijn. Ik zeg ‘niet als solist’ op de planken. Maar ik ga wel het theater in als onderdeel van een geweldige band: The Royal Dutch Scam. Ik mocht in ‘24 al een aantal keer meespelen met de crème de la crème van de Nederlandse sessiemuzikanten rond zanger/saxofonist Lo van Gorp, om een tribute te brengen aan mijn/onze grote liefde Steely Dan. Die samenwerking - voor mij een jongensdroom- krijgt een vervolg in het najaar van ‘25 en het voorjaar van ‘26. Werktitel: Diederik van Vleuten en The Royal Dutch Scam. Celebrating the music of Steely Dan. Maar ook op 5 juni zijn we al te zien en vooral te beluisteren in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Ik zie er nu al enorm naar uit.
Voor mij zal het begin van ‘25 in het teken staan van een heerlijke theaterklus. Maar dan in een rol achter de schermen. Op 13 februari gaat in Den Bosch Hemel op Aarde in première, een theaterprogramma van Rob ‘Chansons’ Kemps, waarin hij vertelt over zijn fascinatie voor de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise. (Kijk hier alvast naar de trailer) Wat brengt een jongen uit het Brabantse Best ertoe om die begraafplaats honderden keren te bezoeken, er de weg te kennen als zijn eigen broekzak en er meer van te weten dan de plaatselijke gidsen?
Een theatrale reis in verhalen, beelden en geluid. Ik mag tekenen voor de regie. We zijn al weken bezig en ik geniet van iedere minuut.
Op 15 november verscheen bij mijn uitgever Hoogland en Van Klaveren Het kerstavontuur van Ebenezer Scrooge. Een bewerking/hervertelling van Charles Dickens’ wereldberoemde A Christmas Carol. Voor de jeugd van 9 tot 99 jaar en verrijkt met het werk van de top van illustrerend Nederland. Ik mocht deze hervertelling en vertaling verzorgen. Een gouden klus, die in de pers lovend werd gewaardeerd. Het schrijven smaakt naar meer. Dat deed ik al jaren voor het theater, voor de radio en diverse documentaires, maar in 2025 wil ik ook dat onderzoeken. Zitten er, na Daar Werd Wat Groots Verricht en Scrooge nog meer boeken in de pen?
Verder zal ik ook in 2025 weer als (tekst) coach werkzaam zijn voor Avicenna Academie voor Leiderschap.
Afgerond: Bouwjaar ‘61
Diederik was bijna 8 jaar toen de eerste mensen landden op de maan. De korrelige beelden van astronauten in witte pakken maakten een onuitwisbare indruk. Net als de beelden en geluiden van Vietnam en Cambodja. Zijn wereldbeeld werd mede gevormd Asterix. En misschien is dat nog wel steeds zo.
De kracht en betekenis van herinnering. Daarover gaat de vijfde van Van Vleuten. Het jongetje van toen kijkt naar de wereld van nu. En andersom. Een halve eeuw terug in de tijd is voor meesterverteller Van Vleuten maar een kleine stap. Wat die kleine stap betekent voor de mensheid weten we na afloop.
DE PERS OVER
BOUWJAAR ‘61
NRC Handelsblad ****
Apollokind Van Vleuten ontroert.
. een scherp oog voor details die een verhaal gedenkwaardig maken.
.. een prachtig portret van zijn vader.
Hij weeft deze geschiedenissen zo aan elkaar dat beide aan kracht winnen: de wereldgeschiedenis wordt persoonlijker, zijn familiegeschiedenis wordt grootser.
Theaterkrant - keuze van de criticus.
Diederik van Vleuten herdenkt zijn vader met geweldige reis naar de maan.
De positieve herinnering aan deze geweldige avond zal heel lang blijven hangen.
Nieuwsblad van het Noorden ****
… hilarische explosies van humor.
Van Vleuten is trouw aan zichzelf gebleven en heeft alles mee. Het soepele naturel van de geboren verhalenman in de uitbundige passages, zijn dictie en de reeksen anekdotes die hij opvoert als een meeslepende constructie van fictie, in combinatie met onweerlegbare feiten.
…Dat heet mindset , het sieraad dat parels aan een ketting rijgt.
Volkskrant ****
Van Vleuten vertelt op weergaloze wijze zijn familiegeschiedenis.
Van Vleuten een geweldige verteller noemen is ondertussen een enorm cliché, maar niet voor niets.
Het eerbetoon aan zijn vader zet aan het denken over doen en nalaten.
Parool
In Bouwjaar ’61 toont Van Vleuten zich opnieuw een fantastische verteller.